Proizvodnja

Tractor on field

Naš pristup

Želimo biti prepoznatljivi po tome što radimo biološki ispravne, funkcionalne proizvode. Takvi su proizvodi metabolički ispravni i ne podliježu konvencionalnoj poljoprivredi. Rezultat toga je smanjeno ili nikakvo korištenje mineralnih đubriva i nikakvo korištenje herbicida i pesticida. Razliku na urodu između konvencionalne i ove eko proizvodnje kompenzujemo većom otkupnom cijenom da bi naši proizvođači bili i dalje motivisani da tako rade. Ako je potrebno uz revers dajemo sjeme, zaštitni materijal i đubriva. Na taj način šaljemo poruku, kako njima tako i ostalima, da za ovog našeg života moramo da se brinemo o tom komadu zemlje koji nas hrani. Samo smo ga posudili i ostavljamo ga svojim sinovima, kako rekoše nekad Indijanci. Naša zadruga odmah plaća preuzete žitarice, a sigurnost isplate je najbolji podsticaj poljoprivrednim proizvodjačima.

Naš pogon

Imamo dvije proizvodne linije. Linija uključuje četkaru ili brusilicu koja prihvata zrno u početku, skida vanjsku prljavštinu i tako pomaže da proizvod bude fito sanitarno ispravan. Poslije toga ide u usipni koš gdje se stabilizuje količina koje ide pužnim transporterom u mlin. Iz mlina ide u sito, a iz sita u sistem za uvrećavanje zadate težine od 5 do 25kg. Sve to može da opslužuje jedan čovjek.

U mlinu se nalazi  trstenički kamen koji je još od osmaskog doba bio poznat i cijenjen te se kao tako izvozio u Osmansko Carstvo i Austro-Ugarsku. Cilj nam je funkcionalnost i tradicija, a ne moderan dizajn.

The old flour mill